Meny Stäng

Snabblån

Är du i behov av snabba pengar och mindre belopp så kan ett snabblån vara precis det du söker. Låneformen slog igenom under år 2006, men under en mycket lång period kunde man höra ett varningens ord om snabblånet. Anledningen till detta var de skyhöga räntorna och de väldigt snäva återbetalningstiderna som erbjöds. Idag ser snabblån annorlunda ut. Vissa villkor finns fortfarande kvar än idag, men förutsättningarna är betydligt bättre och allt fler människor använder sig av snabblån när de är i behov av pengar som fort kan utbetalas.

Vad är ett snabblån?

Kärt barn har många namn och detta gäller även när det kommer till snabblån. Under åren har låneformen gått under namn som mikrolån, SMS-lån eller mobillån, men det vanligaste är fortfarande ordet snabblån. Namnet beskriver låneformen mycket bra och syftar på de snabba utbetalningstiderna och den otroligt snabba ansökningsprocessen. Man brukar säga att det som utmärker snabblån är att man kan låna mindre belopp utan någon form av säkerhet.

Hitta det bästa snabblånet:

När snabblån först började erbjudas på den svenska marknaden låg beloppen mellan 1000 och 4000 kronor. I takt med att populariteten växte valde aktörerna även att utöka sina möjliga lånebelopp. Idag kan man låna upp till 10000 kronor med hjälp av ett snabblån och i vissa fall även mer än så. Det är dock viktigt att komma ihåg att löptiden för ett snabblån är mycket kort. Ett belopp på 10 000 kronor, inklusive ränta, kan behöva vara tillbaka på banken inom loppet av 60-90 dagar.

Snabblån

Som tidigare nämnts så kan snabblån även kallas för SMS-lån och det råder fortfarande förvirring om varför namnet SMS-lån uppkommit. Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att man gör ansökan via sms och även signerar lånelöftet med ett simpelt textmeddelande. Så är inte fallet. Alla långivare som erbjuder SMS-lån/snabblån kommer att gå igenom din ansökan och ta en sedvanlig kreditupplysning på dig. Det enda som egentligen är kopplat till just SMS är den kontakt som långivaren har med låntagaren.

Så ansöker du

Det snabbaste och enklaste sättet att ansöka om ett snabblån är att använda sig av internet. Du kan ansöka både via dator, mobil eller surfplatta om så önskas, vilket betyder att du kan ansöka om ett snabblån var du än befinner dig. Här fyller du i hur mycket pengar som du önskar låna, personliga uppgifter och inväntar därefter ett svar. Om kompletteringar behövs kommer långivaren att kontakta dig för att säkerställa att allt är i sin ordning.

Ditt svar på om du har blivit beviljad eller inte kommer nästan omedelbart efter att du har skickat in din ansökan. Snabblån har därför blivit mycket populärt hos personer som är i akut behov av pengar och som inte har möjlighet att vänta på att ett privatlån ska hanteras, kompletteras och beviljas eller avslås, något som ibland kan ta upp till en vecka.

Snabblån utan UC och med betalningsanmärkningar

Ett snabblån kan vara räddningen för den som har svårigheter att få andra låneformer beviljade. Det är nämligen mer en regel än ett undantag att snabblån kan beviljas även om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Ju färre du har, desto bättre naturligtvis. Även vid snabblån så kommer din kreditvärdighet att vara avgörande för hur bra villkor och hur bra ränta du kommer att få.

För den som önskar går det även bra att ansöka om ett snabblån utan UC. Detta betyder inte att långivare kommer att strunta i att ta en kreditupplysning på dig, utan det handlar bara om att aktören väljer ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är idag det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige och många butiker, banker och långivare väljer att använda sig av just detta. Har du många kreditupplysningar kan det leda till att ditt snabblån avslås. Genom att välja en långivare som samarbetar med ett annat kreditföretag kan du undvika onödiga problem på vägen.

Snabba utbetalningar

En av de främsta anledningarna till (och fördelarna med) att människor väljer snabblån är de ovanligt snabba utbetalningstiderna. Efter att du har signerat din kredit eller ditt lån så tar det sällan mer än 15 minuter innan du har pengarna utbetalda till ditt konto. I vissa fall kan det dröja längre, men detta har oftast att göra med vilken bank man använder sig av. De flesta långivare som erbjuder snabblån samarbetar med storbankerna, t.ex. Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.

Snabba utbetalningar

Se upp för oseriösa aktörer

Tyvärr finns det många långivare och aktörer som utnyttjar det faktum att människor är i behov av snabba pengar. Snabblån är vanligtvis lösningen för den som inte kan få till ett lån med bättre villkor eller som tidigare nämnts, behöver en betalning riktigt snabbt. Det finns ett flertal oseriösa och oprofessionella företag som erbjuder snabblån och därför är det viktigt att man vet hur man ska urskilja dessa från de faktiskt seriösa sidorna.

  • Extrema kostnader – Det första man ska titta på är kostnaderna för att ha lånet. Då pratar vi inte specifikt om amorteringen eller räntan i sig, utan även om de avgifter som kan tillkomma, t.ex. administrationsavgifter och andra dolda kostnader. Långivare som endast har hutlösa priser är något som man starkt bör se upp med.
  • Tillsyn från Finansinspektionen saknas – I Sverige finns det en lag som ska skydda låntagare från oseriösa långivare. Alla företag, banker och långivare som erbjuder lån ska enligt lag ha ett tillstånd utfärdat av Finansinspektionen. Du bör aldrig ta ett lån från ett företag som inte står under Finansinspektionens tillsyn.
  • Sidor som kommer och går – Ena dagen är hemsidan där, andra dagen är den borta. En vecka efter är den där igen. Företag som ofta stänger ner sina hemsidor eller tjänster är att se upp med. Det kan mycket väl handla om vanligt underhåll av sajten, men allt för ofta är detta en varningsflagga som man inte bör ignorera.
  • Ingen support eller kundtjänst – Att ta ett lån kommer med ett stort ansvar för dig som låntagare och därför är det mycket viktigt att det finns en fungerande kundtjänst hos företaget som du använder dig av för lånet. Du ska kunna kontakta långivaren via mail, telefon eller live chatt.
Recension:

Snabblån
Betygsatt av: BilligasteLånet.net
Betyg: 4.6/5