Meny Stäng

Låneskydd

Att ta ett lån kan verka enkelt, och visst är det enkelt om du väljer att bara skicka in din ansökan och acceptera första tänkbara lån. Om du vill vara en klok konsument och se om ditt eget hus kan det dock vara lite mer komplicerat. För det första behöver du göra en del efterforskningar och jämföra de olika lån som finns på marknaden. Du bör se till att få ett så fördelaktigt lån som möjligt med så låga kostnader som möjligt. Något annat som du behöver göra är att ta ställning till om du vill teckna låneskydd eller inte. Detta görs vanligtvis i samband med att du ansöker om lånet.

Vad är låneskydd?

Vad är då låneskydd? Det behöver du förstås ha koll på innan du väljer om det är något du vill ha eller inte. Svaret är att låneskydd är en sorts försäkring för ditt lån. Låneskyddet fungerar som en trygghet om något skulle hända som gör att du inte kan betala ditt lån. Det kan till exempel vara om du blir arbetslös eller om du drabbas av långvarig sjukdom som gör att du inte kan arbeta och därför går miste om inkomst. Ett låneskydd kan även täcka upp om låntagaren avlider innan lånet är avbetalat.

Låneskydd

Exakt hur villkoren för låneskyddet ser ut och vem som får teckna ett sådant kan variera från en långivare till en annan. Oftast måste du bestämma dig redan vid lånetillfället för om du vill ha låneskyddet eller inte. Naturligtvis kostar det pengar att teckna skyddet, men hur mycket det kostar beror dels på vilken långivare du väljer men även på lånets storlek. Det kan ofta vara så att du betalar en procentuell del av månadskostnaden för låneskyddet, men det kan också vara en fast summa.

Klokt att teckna låneskydd

När du blir erbjuden möjligheten att teckna låneskydd i samband med att du ansöker om lån kan det vara frestande att låta bli. Du kanske tycker att månadskostnaden blir hög nog för lånet ändå, utan ett extra belopp. Att välja bort en kostnad som inte är obligatoriskt kan då framstå som lockande. Om det är ett större privatlån du tar är det dock klokt att tänka efter en gång extra. Även om det innebär att du får betala någon hundralapp mer i månaden så kan det vara värt det, eftersom försäkringen då träder in om något oförutsett skulle göra att du inte kan betala enligt plan. Försäkringen betalar då dina amorteringar under en period. Oftast finns det en begränsning för hur många månaders amorteringar du kan få hjälp med.

Om du väljer att inte teckna ett låneskydd och något skulle hända som gör att du inte klarar av att betala av på ditt lån, kan det medföra att du får en betalningsanmärkning. Detta kan påverka ditt liv negativt då du får svårt att teckna nya lån, teckna abonnemang av olika slag och det kan vara riktigt svårt att få ett hyresavtal. Därför kan det vara värt en extra summa varje månad, då detta ger dig en ökad trygghet i vardagen.