Meny Stäng

Kreditvärdighet

Har du hört ordet kreditvärdighet någon gång, kanske utan att riktigt förstå vad det är för något? I så fall ska du läsa vidare, då vi här kommer gå igenom både vad det är för något och hur du kan gå tillväga för att förbättra den. Det går vanligtvis att förbättra kreditvärdigheten både på kort och lång sikt.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet kan kort förklaras som någons förmåga att betala tillbaka ett lån eller en kredit. Det finns olika bedömningsskalor som används och på de olika skalorna finns några olika grupper, som personer delas in i utifrån sin förmåga att återbetala skulder. Den ena skalan sträcker sig från AAA till C där AAA är det bästa betyget någon kan ha. Skala nummer två sträcker sig från 1 till 5 där 5 är bäst. Vissa kreditvärderingsinstitut kan också visa dessa värderingsskalor i andra former för att göra det lättare för individen att förstå sitt kreditbetyg.

Ju högre kreditvärdighet du har, desto större chans har du att få ta ett lån, handla på faktura, få teckna ett hyreskontrakt eller vad det än må vara som kan komma på fråga.

kreditvärdighet

Vad påverkar kreditvärdigheten?

Vad är det då som påverkar din kreditvärdighet? Det finns en rad faktorer som spelar in och det gäller att ha koll på detta. En hög och varaktig inkomst påverkar kreditvärdigheten i positiv riktning. Om du har varit anställd på samma plats länge är det positivt, jämfört med om din inkomst är ny sedan bara någon månad.

I negativ riktning påverkas din kreditvärdighet om du har många lån och krediter, om du har betalningsanmärkningar eller om du har relativt låg inkomst. Skulder till Kronofogdemyndigheten påverkar givetvis också negativt.

Något mer som sänker kreditvärdigheten är ett stort antal kreditupplysningar. Detta är något som ofta glöms bort och många sänker därför sin kreditvärdighet utan att vara medvetna om det.

Hur kan kreditvärdigheten förbättras?

Hur ska du då göra om du behöver ansöka om ett lån eller handla på faktura, men vet att din kreditvärdighet är en aning lägre än du skulle önska? Eller om du helt enkelt vill höja din kreditvärdighet rent generellt?

Det första du bör göra är att vänta ut eventuella betalningsanmärkningar om du har några sådana. När dina betalningsanmärkningar försvinner kommer din kreditvärdighet förbättras markant, så om du planerar att ansöka om lån är det definitivt en god idé att vänta tills dessa tagits bort ur registren.

Nästa punkt är antalet öppna krediter och privatlån. Om du har ett stort antal är det klokt att försöka samla dessa till ett större lån istället. Det är bättre, både för kostnadsbilden och för ditt kreditbetyg, att ha ett stort lån än många små. Vidare bör du se till att tänka dig för innan du ansöker om krediter och liknande, eftersom en kreditupplysning inhämtas varje gång. Om du har två utförda kreditupplysningar på ett år ställer det sällan till några bekymmer, men om det blir tre eller fler på ett år kan det definitivt börja påverka din kreditvärdighet i negativ riktning.