Meny Stäng

Kreditupplysning

Har du hört ordet kreditupplysning någon gång? Kanske har du också hört att du bör akta dig för att få för många kreditupplysningar registrerade på dig. Då kan det förstås vara bra att veta lite mer om vad det är för något och varför det är viktigt att inte få för många förfrågningar registrerade hos UC. Vi ska här titta närmare på den saken, för att du ska få full koll på vad detta är för något och vad du behöver tänka på.

Detta är en kreditupplysning

En kreditupplysning är en bedömning av hur din förmåga att återbetala skulder ser ut. En kreditupplysning efterfrågas vanligtvis av kreditföretagen när du exempelvis:

  • Ansöker om ett lån.
  • När du vill handla mot faktura.
  • När du försöker teckna ett abonnemang.
  • När du vill hyra en bostad.

Kreditgivaren behöver skaffa sig en uppfattning om hur din betalningsförmåga ser ut och vänder sig därför till ett kreditupplysningsbolag för att få en sammanställd bedömning.

Vad innehåller en kreditupplysning?

Faktum är att det finns två varianter, beroende på hur omfattande information beställaren behöver. Dels finns det något som kallas mikroupplysning. Som namnet antyder är detta en mindre omfattande upplysning som innehåller namn och adress samt information om huruvida du har några skulder till Kronofogdemyndigheten samt om du har några betalningsanmärkningar.

Detta är en upplysning som kan vara relevant om det rör sig om ett väldigt litet lån med kort betalningsfrist, exempelvis ett snabblån eller om du ska köpa något mindre kostsamt mot faktura.

En personupplysning är mer omfattande och används vanligtvis när du söker om lite större lån, om du vill hyra lägenhet, köpa något dyrt på kredit eller skaffa kreditkort med kredit. Denna innehåller de uppgifter som finns i en mikroupplysning men även information om din inkomst, eventuella fastigheter, uppgifter om lån och krediter samt uppgifter om tidigare registrerade förfrågningar.

kreditupplysning

Viktigt att tänka på kring kreditupplysningar

Vad finns det då som är viktigt att tänka på när det rör kreditupplysningar? Först och främst bör du vara väl medveten om att eventuella betalningsanmärkningar syns i alla upplysningar, oavsett om kreditföretaget väljer att inhämta en mikroupplysning eller en personupplysning. Det riskerar att förstöra dina chanser att få ett lån beviljat. Vidare bör du tänka på att för många förfrågningar kan ligga dig i fatet när du senare vill ansöka om ett nytt lån eller vill hyra en bostad.

Ansök därför bara om krediter eller abonnemang när du verkligen behöver. Låt dig till exempel inte frestas att ta tre nya telefonabonnemang tätt inpå i tid, bara för att det ger dig möjlighet att komma över den senaste mobiltelefonen eller något i den stilen. Tänk efter en gång extra innan du ansöker om lån, kredit, abonnemang eller fakturaköp. Är det något du verkligen behöver, eller något du kan avvara? Om du ansöker om något och blir nekad efter en kreditupplysning är det sällan en god idé att genast vända dig till en annan aktör och ansöka där. Resultatet blir bara flera registrerade förfrågningar och ännu mindre chans att bli beviljad ett lån inom närmaste tiden.