Meny Stäng

Effektiv ränta

När du ska ta ett lån finns det en rad saker du bör ha i åtanke. Att ha koll på räntor och avgifter är viktigt. Genom att ha bra koll kan du undvika att behöva betala överpriser. Vissa kostnader och avgifter är enkla att hålla ordning på och förstå sig på. När det gäller räntan kan det däremot vara lite mer komplicerat. Du bör se till att sätta dig in i vad den effektiva räntan är för något och det ska vi hjälpa dig med här.

Skillnad på nominell och effektiv ränta

Om du någon gång har tittat närmare på lån eller ansökt om ett lån, kanske du har lagt märke till att två typer av ränta nämns. Det anges ofta både nominell ränta och effektiv ränta. För den utan ekonomisk utbildning eller erfarenhet kan det vara förvirrande och svårt att veta vad skillnaden är. Det kanske heller inte är uppenbart vilken av räntorna som är den viktigaste att titta på innan du väljer ett lån.

Den nominella räntan avser räntan som långivaren tar ut för att låna ut pengarna. Den effektiva räntan däremot ska göra det enkelt för dig som låntagare att se vad lånet kommer att kosta dig. Det innebär totalkostnaden av lånet, där övriga avgifter som uppläggningsavgift och fakturakostnader också ska finnas med.

Effektiv ränta

Du ska helt enkelt se hur mycket det kommer att kosta dig att ta lånet och hur mycket du totalt kommer betala. Den nominella räntan nämns ofta som en procentsats och den inkluderar inga övriga avgifter. Det kan med andra ord bli väldigt svårt att förstå sig på kostnaderna utifrån den nominella räntan. Den effektiva räntan är betydligt viktigare att ha koll på, då den ibland kan visa sig vara väldigt hög.

Ett lån med en nominell ränta på 0 % kan visa sig ha väldigt hög effektiv ränta, något som kan framstå som väldigt förvirrande för många.

Så fungerar den effektiva räntan i praktiken

Ofta är det små lån, så kallade snabblån, och mindre avbetalningsköp, som har den högsta effektiva räntan. Det kanske lockas med räntefria köp eller lån, och den nominella räntan kan mycket riktigt ligga på 0 %, men trots det kan den effektiva räntan visa sig bli hög. Om du till exempel köper en ny mobiltelefon för 2000 kronor, och nominella räntan är 0 %, men det tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kronor och dessutom en månatlig faktureringsavgift på 50 kr, så blir den effektiva räntan hög.

Om du betalar ett sådant lån på 24 månader betalar du totalt 1695 kr i avgift, det vill säga nästan lika mycket som själva beloppet du lånar. Den effektiva räntan blir med andra ord mycket hög, även om köpet på pappret är räntefritt. Detta är definitivt något du som konsument bör ha koll på, eftersom du annars riskerar att ta lån och avbetalningar som blir väldigt dyra i längden. Med lite efterforskningar kan du hitta de mest fördelaktiga lånen och helt undvika lån och krediter med hög effektiv ränta.