Meny Stäng

Billån

Billån är en av de vanligaste typerna av lån idag. Många vill förr eller senare köpa en bil som kostar mer än de har råd att betala kontant, och då kan det bli aktuellt med ett billån. Naturligtvis går det även att ta ett så kallat blancolån och köpa en bil med hjälp av de pengarna. Men oftast blir det mer fördelaktigt att ta ett billån där bilen fungerar som säkerhet och därmed ger bättre ränta. Det finns dock även fördelar med ett privatlån.

Hitta ett bra bilån här:

Här jämför du enkelt flera olika långivare som erbjuder lån för köp av bil.

Bra att tänka på

Vad bör man då tänka på den dagen det är dags att köpa en bil, sett till den ekonomiska biten? Det första du bör tänka på är att fundera över finansieringen innan du beger dig till bilförsäljaren. De flesta bilförsäljare har möjlighet att hjälpa dig ordna finansiering men de har då ofta ett avtal med en specifik kreditgivare. Det kan visserligen vara enkelt och praktiskt. Men det är långt ifrån säkert att det ger dig det mest förmånliga billånet. Det kan nämligen skilja en hel del mellan olika lån.

Billiga billån

Innan du beger dig ut till olika försäljare för att titta på olika bilar bör du alltså ha tänkt över finansieringsfrågan. Detta bör du med fördel göra hemma i lugn och ro, och smidigast gör du det framför datorn där all information finns lättillgänglig. Börja med att ta reda på vilka långivare som erbjuder billån. Därefter undersöker du vad de olika aktörerna har att erbjuda när det kommer till villkor, belopp, ränta och andra saker som har betydelse för ditt beslut. Naturligtvis behöver du också ta reda på att du uppfyller de krav som långivaren ställer. Att ansöka om ett billån som du redan på förhand vet att du inte uppfyller kraven för är helt onödigt och riskerar att försämra din kreditvärdighet.

Vad utmärker ett bra billån?

Vad är det då som utmärker ett bra billån? Låg ränta är det svar som först kommer upp, och visst är detta oerhört viktigt. En bil kostar vanligtvis relativt mycket pengar och det här är troligen ett lån som du kommer fortsätta betala av på under flera år. Då är det viktigt att se till att du väljer ett lån där räntan är så låg som möjligt. Du bör också se till att välja ett billån med så få och låga andra avgifter som möjligt, så att den effektiva räntan blir låg. Kan du till exempel betala via autogiro eller e-faktura och på så sätt slippa avikostnad så sparar du en hel del pengar under lånets löptid. Har du möjlighet att slippa uppläggningsavgift är det också fördelaktigt.

Privatlån eller billån

Som tidigare nämnts finns det två vägar att gå när du ska finansiera ett bilköp. Antingen kan du ta ett klassiskt billån där bilen fungerar som säkerhet eller så kan du ta ett privatlån, även kallat blancolån, och betala bilen med de pengarna. Fördelen med billånet är att du oftast får en lägre ränta eftersom banken har en säkerhet för lånet i form av din bil. Nackdelen är att du behöver betala en kontantinsats när du ska ta den här typen av lån. Vanligtvis ligger kontantinsatsen på 20 % av beloppet du behöver låna, vilket betyder att det kan bli en ganska rejäl summa. Med privatlånet krävs ingen kontantinsats, å andra sidan blir räntan normalt sett något högre. Frågan är alltså om du vill och kan betala kontantinsatsen som krävs för ett billån.

Löptid och månadsbelopp

När du ska välja billån behöver du jämföra olika långivare och vad de har att erbjuda. Det finns många långivare som erbjuder just billån och därför har du en del att välja mellan. Titta dels på villkor och räntor men även på hur stora belopp du kan låna och hur flexibel avbetalningstiden är. Något som du bör tänka på är att inte välja en längre amorteringsperiod än du behöver. Ju förr du kan betala av lånet och bli av med det, desto bättre för din privata ekonomi. Om du har möjlighet är det alltså bättre att betala en lite högre summa varje månad och bli av med lånet snabbare, än att betala en lägre summa under längre tid.

Naturligtvis ska du dock se över hur din ekonomiska situation ser ut, och räkna ut hur mycket pengar du faktiskt har råd att betala varje månad. Det är viktigt att du inte tar till i överkant, och på så sätt väljer en för kort amorteringsperiod. Du kanske senare upptäcker att det blev svårare än du hade trott att betala så mycket varje månad, och risken är att du då tvingas ta andra lån för att ha råd att betala. Du kan på så sätt hamna i en ond cirkel ekonomiskt vilket naturligtvis inte är meningen. Se därför till att noga gå igenom din ekonomiska situation och vilka möjligheter långivaren ger dig. Välj sedan ett belopp och en löptid som passar dig och din ekonomi.

Öka chansen att få ett billån

Slutligen kanske du undrar om vem som helst kan få ett billån. Det kan dock inte vem som helst. Det krävs att du inte har några skulder hos Kronofogden och det krävs oftast att du inte heller har några betalningsanmärkningar. Vidare behöver du naturligtvis ha en inkomst och du får heller inte ha alltför många andra löpande lån och krediter.

Om du tror att du skulle ha svårt att bli beviljad ett billån idag kan du vidta en del åtgärder. Dessa åtgärder kan öka dina chanser att på sikt kunna få ett bra lån när du vill köpa bil. Du kan till exempel se till att löneförhandla på jobbet, så att du kan höja din lön. Sådant är alltid fördelaktigt i framtiden när du ska ansöka om lån. Vidare bör du se till att stänga avslutade krediter och om du har lån med små summor kvar att betala på är det klokt att betala av slutsumman och stänga även dem innan du ansöker om billånet. Du bör också se till att undvika andra förfrågningar från kreditinstitut under tiden du arbetar på kreditvärdigheten.

Recension:

Billån
Betygsatt av: BilligasteLånet.net
Betyg: 4.6/5